Now Reading
Declutter – Δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις;

Declutter – Δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις;

Πήρες τη μεγάλη απόφαση να κάνεις ξεκαθάρισμα;
Θέλεις να βάλεις σε μια τάξη το σπίτι σου άλλα αγχώνεσαι και μόνο στη σκέψη να το κάνεις;
Δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, τι να πιάσεις πρώτο;

Δεν είσαι η μόνη! Οι περισσότερες από μας έχουμε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση πολλές φορές. Και ακριβώς επειδή πρόκειται για μια διαδικασία που δεν τελειώνει εν μία νυκτί, την αναβάλλουμε ξανά και ξανά και ο χαμός είναι ακόμη εκεί!

Μην τρελαίνεσαι. Πάρε μια βαθιά αναπνοή, βάλε την αγαπημένη σου μουσική να παίζει και αντιμετώπισε το. Βήμα-βήμα και χωρίς άγχος.
Μπορεί να σου πάρει και περισσότερο από μήνα αν έχεις μεγάλο σπίτι και φορτωμένο πρόγραμμα άλλα μπορείς να τα καταφέρεις. Κάθε μέρα και από λίγο.

*Εάν δεν γνωρίζεις τι είναι το declutter και για ποιο λόγο πρέπει να το βάλεις στη ζωή σου, δες το σχετικό άρθρο για να μάθεις περισσότερα.

Φτιάξε ένα πλάνο

Ήρθε η ώρα να οργανωθείς. Φτιάξε καφεδάκι και πάρε μολύβι και χαρτί.

  • Σε πρώτη φάση θα πρέπει να χωρίσεις σε κατηγορίες όλα τα πράγματα που θέλεις να ξεσκαρτάρεις.
  • Έπειτα ξεκίνα να γράφεις όλα τα δωμάτια και τους χώρους του σπιτιού που θέλεις να ξεκαθαρίσεις σε μία στήλη.
  • Για κάθε χώρο γράψε αναλυτικά δίπλα ποια σημεία , ντουλάπες ή έπιπλα είναι αυτά που έχεις πράγματα.
  • Και στην τρίτη στήλη κατέγραψε την πιθανή ημερομηνία που θα ασχοληθείς με το κάθε σημείο.

Δες το δικό μου παράδειγμα για να βοηθηθείς.

Θα μου πεις τώρα “είναι όλο αυτό απαραίτητο;“. Δες το σαν παιχνίδι.
Το να έχεις ένα πλάνο μπροστά σου σε βοηθά να ελέγχεις καλύτερα την κατάσταση.

Είσαι σε θέση να παρακολουθείς το τι  έχεις κάνει μέχρι τώρα και να επιλέξεις ποιο θα είναι το επόμενο βήμα χωρίς να χρειάζεται να κρατάς όλες αυτές τις λεπτομέρειες στο μυαλό σου.
Συνεπώς, λιγότερο άγχος.

 

Βρες το δικό σου ρυθμό

Αν κάνεις μια αναζήτηση θα δεις να κυκλοφορούν πολλά από αυτά τα γνωστά 30 Day challenge και σε πολλές περιπτώσεις έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο να πετύχουν πράγματα. Όμως μπορώ να σε βεβαιώσω ότι δεν δουλεύουν όλα το ίδιο για όλους. Τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση δεν δουλεύει έτσι το πράγμα.

Θα σε συμβούλευα λοιπόν να γράψεις τις ημερομηνίες με μολύβι έτσι ώστε εάν κάτι δεν πάει καλά να έχεις την ευελιξία να “πειράξεις” λιγάκι το πλάνο. Εάν μια μέρα έχεις περισσότερο χρόνο μπορείς να ξεκαθαρίσεις ένα ολόκληρο δωμάτιο ή και δύο. Πιθανόν να μη θες να χωρίσεις τη ντουλάπα σε κατηγορίες πάνω-κάτω εάν δεν έχεις πάρα πολλά πράγματα. Ούτε οι ημερομηνίες θα πρέπει να είναι στοιχισμένες κατά αύξοντα αριθμό.
Φτιάξτε το πλάνο σου όπως σε βολεύει. Δεν υπάρχουν κανόνες. Εξαρτάται λοιπόν από το χρόνο σου και τη διάθεσή σου το πως θα προχωρήσεις.

Απλά ξεκίνα

Εάν δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, φτιάξτε έναν καφέ, πάρε αγκαζέ το πλάνο σου και απλά ξεκίνα. Πάρε δυο μεγάλες σακούλες ή κούτες ή ό,τι έχεις εύκαιρο, και χώρισε τα πράγματα που θέλεις να ξεφορτωθείς σε αυτά που θα πάνε για πέταμα και αυτά που θέλεις να χαρίσεις. Εάν κάτι είναι σε άριστη κατάσταση μπορείς να το πουλήσεις και να κερδίσεις μερικά χρήματα.

Άνοιξε το πρώτο ντουλάπι, συρτάρι ό,τι είναι και ξεκίνα. Άρχισε να βγάζεις πράγματα και αποφάσισε τι θέλεις να κρατήσεις και τι όχι.
Υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου σ’ αυτή τη φάση προκειμένου να βοηθηθείς. Ένας καλός κανόνας είναι να σκεφτείς τι δεν έχεις χρησιμοποιήσει τα τελευταία δυο-τρία χρόνια. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σου λείψουν.

Όταν τελειώσεις με κάποιο σημείο, διέγραψέ το από τη λίστα σου και προχώρα στο επόμενο. Θα εκπλαγείς με το πόση ανακούφιση θα πάρεις από αυτή τη διαδικασία.

Κάνε το decluttering συνήθεια

Το decluttering δεν είναι μία διαδικασία που την κάνεις μια φορά και ξενοιάζεις. Κι άλλα πράγματα θα έρθουν σπίτι σου και κάποια από αυτά που έχεις θα παλιώνουν ή απλά οι ανάγκες σου και το γούστο σου θα αλλάζουν με τον καιρό και θα πρέπει να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία. Προτείνω να φυλάξεις κάπου το πλάνο σου γιατί θα σου ξαναχρειαστεί.

Εάν το να κάνεις ξεσκαρτάρισμα κάθε μήνα ή τρίμηνο σου ακούγεται υπερβολικό, προσπάθησε τουλάχιστον να το κάνεις δύο φορές το χρόνο. Τότε που αλλάζεις τις ντουλάπες σου από χειμωνιάτικα σε καλοκαιρινά και αντίστροφα. Μην μείνεις όμως μόνο στα ρούχα.

Καν’ το και θα με θυμηθείς. Θα φύγει από πάνω σου ένα μεγάλο μέρος άγχους.

Θέλεις να υποστηρίξεις το Simple Happy;

♥Μπορείς να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram  και  Pinterest

♥Μοιράσου το άρθρο με κάποιον που πιστεύεις ότι μπορεί να τον ενδιαφέρει.

♥Κάνε τις αγορές σου από τους παρακάτω συνδέσμους:

Public.gr,   e-shop.gr Trelanemas.gr και   esmarket.gr

Κάνοντας τις αγορές σου από τους παραπάνω συνδέσμους  ένα μικρό μέρος των χρημάτων επιστρέφει στο Simplehappy.gr χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση για σένα.

What's Your Reaction?
Αγαπώ
1
Δεν είμαι σίγουρη
0
Ενθουσιασμένη
0
Μη ξεράσω...
0
Χαρούμενη
1

Simple Happy | Copyright © 2020.

ALL RIGHTS RESERVED.

Scroll To Top