Now Reading
Διαχείριση εσόδων-εξόδων. Τα πρώτα βήματα

Διαχείριση εσόδων-εξόδων. Τα πρώτα βήματα

Έχεις αισθανθεί κι εσύ  πολλές φορές ότι τα χρήματα που έχεις δεν επαρκούν για να κάνεις όλα αυτά που θέλεις;
Μήπως τα φέρνεις βόλτα τσίμα τσίμα να βγάλεις το μήνα ή ακόμα χειρότερα φτάνει τέλος του μήνα και τα χρήματά σου έχουν ήδη τελειώσει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και χρέη;

Χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα;

Πριν αρχίσεις να ψάχνεις για  περισσότερα χρήματα πρέπει πρώτα να μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά αυτά που ήδη περνούν από τα χέρια σου.

Γνωρίζεις  ποια είναι τα πάγια έξοδα σου  και τι σου κοστίζουν κάθε μήνα και κάθε έτος;
Ξέρεις τι σου κοστίζει το ρεύμα, η θέρμανση, τα τηλέφωνα, το ενοίκιο και  τα δάνεια;
Ξέρεις  τι ξοδεύεις για  μεταφορικά, για τη συντήρηση του αυτοκινήτου, για φάρμακα και γιατρούς, για ρουχισμό, για διασκέδαση;

Ίσως να νομίζεις πως έχεις τον έλεγχο αλλά μήπως να το σκεφτείς  λίγο καλύτερα;
Πόσα χρήματα ξόδεψες τον προηγούμενο μήνα;
Πού τα ξόδεψες;

Το να ελέγξουμε τα οικονομικά μας προϋποθέτει να τα καταγράφουμε.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ελέγξουμε το οτιδήποτε εάν δεν το έχουμε καταγράψει.

Σίγουρα δεν είναι και τόσο εύκολο στην πράξη και το να ξοδεύεις χρήματα είναι διασκεδαστικό άλλα η καταγραφή των εξόδων είναι μια καλή συνήθεια που πρέπει οπωσδήποτε να υιοθετήσουμε αν θέλουμε να δούμε βελτίωση στα οικονομικά μας.

Πώς  να παρακολουθείς τα έξοδά σου.

  1. Κάνε τον προϋπολογισμό σου.

Ο προϋπολογισμός είναι ένα μηνιαίο πλάνο στο οποίο καταγράφουμε όλα τα έσοδα που αναμένουμε ότι θα έχουμε και το πώς θα τα ξοδέψουμε.
Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να έχεις μια εικόνα για το πόσο κοστίζουν οι πραγματικές σου ανάγκες και τι σου περισσεύει να διαθέσεις για οτιδήποτε άλλο.

  1. Κατέγραψε τα έξοδά σου.

Καθημερινά όμως. Μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Μην θεωρείς πως είναι μικρής σημασίας τα πολύ μικρά έξοδα. Κατέγραψε μέχρι και το νερό που θα πάρεις από το περίπτερο. Θα εκπλαγείς όταν δεις το ποσό που μαζεύεται στο τέλος του μήνα από τα μικροέξοδα.

Από τον επόμενο μήνα ξεκίνα να καταγράφεις κάθε μέρα τι αγόρασες και πόσο σου κόστισε. Στην αρχή ίσως δυσκολευτείς λίγο και πιθανόν κάποια μέρα να ξεχάσεις να γράψεις άλλα μην το αφήσεις. Θέλει χρόνο για να σου γίνει συνήθεια.

Την επόμενη μέρα, την μεθεπόμενη πιάσε πάλι το μολυβάκι σου και προσπάθησε να θυμηθείς τι ξόδεψες τις προηγούμενες που δεν το κατέγραψες. Εάν σου ξεφύγει και κάτι και δεν σου βγαίνουν τα νούμερα κατέγραψε τη διαφορά ως «έξοδα εκτός ελέγχου» ή κάτι τέτοιο.

  1. Κάνε τον έλεγχο.

Στο τέλος του μήνα πρόσθεσε όλα τα έσοδα που είχες και όλα τα έξοδα. Κάνε μία τρίτη στήλη στον προϋπολογισμό σου και σημείωσε ποιο ήταν το πραγματικό ποσό που ξόδεψες για τα προγραμματισμένα έξοδα. Αφαίρεσε τα πραγματικά σου έξοδα από τα έσοδα. Εάν σου βγει αρνητικό το ποσό τότε προφανώς ή έχεις καλύψει αυτό το ποσό από χρήματα προηγούμενου μήνα ή έχεις δημιουργήσει χρέη.

Μια καλή συμβουλή  είναι να πληρώνεις πρωτίστως τα πάγια έξοδα και τους λογαριασμούς σου  έτσι ώστε να ξέρεις ποιο είναι το ποσό που έχεις πραγματικά στη διάθεση σου για λοιπά έξοδα και να μην ξοδεύεις αλόγιστα.

Εάν σου έχουν περισσέψει χρήματα βάλ’ τα σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό. Μετέφερε τα άμεσα.
Είναι σημαντικό (όσο μπορείς να το τηρήσεις) να ξεκινάς τον προϋπολογισμό του νέου μήνα υπολογίζοντας μόνο τα έσοδα του τρέχοντος μήνα.
Κράτα τα χρήματα  που αποταμιεύεις  μόνο για την γνωστή «ώρα ανάγκης» ή για κάτι που έχεις προγραμματίσει να αποταμιεύσεις όπως το να πας διακοπές ή να αγοράσεις ένα καινούριο αυτοκίνητο.

  1. Ανέλαβε δράση.

Ήρθε ή ώρα να δεις τι μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις τα έξοδά σου και να αποταμιεύσεις χρήματα. Δες όλα σου τα έξοδα αναλυτικά και σκέψου ποια  από αυτά θα μπορούσες να είχες αποφύγει.

Από πού μπορείς να κόψεις κάτι;
Μήπως τρως πολύ απ’ έξω και θα γλίτωνες  χρήματα αν οργανωνόσουν καλύτερα και ετοίμαζες φαγητό στο σπίτι;
Μήπως μπορείς να βρεις μια ωρίτσα για να πλύνεις εσύ το αυτοκίνητο αντί να το πας στο πλυντήριο;
Έχεις σκεφτεί κάποιες φορές να παίρνεις στη δουλειά τον καφέ από το σπίτι αντί να τον αγοράζεις απ’ έξω;
Εάν θέλεις να κάνεις οικονομία ίσως να ήρθε η ώρα να αλλάξεις κάποιες από αυτές τις συνήθειες σου.

See Also

Υγιεινός τρόπος ζωής
See Also

Πως να βάλω προτεραιότητες
See Also

Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου
See Also

καλοκαιρινές αναμνήσεις
See Also

Άλλαξε συνήθειες-άλλαξε ζωή
See Also

Το μενού της εβδομάδας
See Also

Κεράσματα για το σχολείο
See Also

Απλή ζωή
See Also


See Also

Το παιδί μου δεν κοιμάται
See Also


See Also


See Also


See Also


See Also


See Also


 

Μπορείς επίσης να μειώσεις και τα πάγια έξοδά σου με μια καλή έρευνα. Αυτό μπορεί να γίνει με το να αλλάξεις πάροχο ενέργειας, πάροχο του σταθερού και κινητού τηλεφώνου, να αλλάξεις  την ασφάλεια του οχήματός σου και οτιδήποτε άλλο μπορείς να βρεις σε καλύτερη τιμή.

Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να  μην σπαταλάς αλόγιστα ρεύμα και νερό και να ενημερωθείς  για τη σωστή χρήση της θέρμανσης. Η σύνεση είναι αρετή λέγαν οι πρόγονοί μας.

Είναι σημαντικό να καταγράφουμε και να ελέγχουμε τα οικονομικά μας για να έχουμε εικόνα του τι κάνουμε λάθος . Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα σήμερα κιόλας.

Θέλεις να υποστηρίξεις το Simple Happy;

♥Μπορείς να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram  και  Pinterest

♥Μοιράσου το άρθρο με κάποιον που πιστεύεις ότι μπορεί να τον ενδιαφέρει.

♥Κάνε τις αγορές σου από τους παρακάτω συνδέσμους:

Public.gr,   e-shop.gr Trelanemas.gr και   esmarket.gr

Κάνοντας τις αγορές σου από τους παραπάνω συνδέσμους  ένα μικρό μέρος των χρημάτων επιστρέφει στο Simplehappy.gr χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση για σένα.

What's Your Reaction?
Αγαπώ
3
Δεν είμαι σίγουρη
1
Ενθουσιασμένη
0
Μη ξεράσω...
0
Χαρούμενη
0

Simple Happy | Copyright © 2020.

ALL RIGHTS RESERVED.

Scroll To Top