Now Reading
Η χαρά είναι επιλογή. Πως μπορείς να είσαι ευτυχισμένη και χαρούμενη με ότι έχεις.

Η χαρά είναι επιλογή. Πως μπορείς να είσαι ευτυχισμένη και χαρούμενη με ότι έχεις.

Τελικά είναι η χαρά μια επιλογή που μπορείς να κάνεις? Και αν ναι πως γίνεται? Αρκεί να ξυπνήσεις μια μέρα, να κοιτάξεις τον καθρέφτη και να πεις ΄Σήμερα κορίτσι μου θα είσαι χαρούμενη΄;
Και ως δια μαγείας από κει που ένιωθες λύπη, απογοήτευση, θυμό, θλίψη, ντροπή ή οτιδήποτε αρνητικό να εξαφανιστούν όλα και να είσαι μια χαρά;

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες στη ζωή μας και βιώνουμε πόνο δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατον να υπάρχει και χαρά ταυτόχρονα.  Η χαρά και η θλίψη μπορούν να περπατούν πιασμένες χέρι χέρι.

Θυμήσου εκείνα τα πρωινά που έξω έχει τσουχτερό κρύο ή βροχή αλλά τσουπ! Πετιέται και ένας τόσο λαμπερός ήλιος ενώ ακόμη συνεχίζει να βρέχει. Και τότε αντιλαμβάνεσαι ότι η μέρα δεν είναι και τόσο μουντή τελικά. Μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες στη ζωή μας αλλά σίγουρα υπάρχει και χαρά. Και είναι και τα δύο αναπόσπαστα κομμάτια της ύπαρξης μας.

Το να παλεύεις να διώξεις ότι αρνητικό υπάρχει στη ζωή σου είναι σα να ρίχνεις κάρβουνο στη φωτιά. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι εστιάζεις όλη σου την προσοχή στα προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα, και δεν δίνεις καθόλου σημασία σε ότι όμορφο μπορεί να υπάρχει στη ζωή σου.

Δαπανάς τόση ενέργεια στην προσπάθεια σου να διαχειριστείς και να ξεπεράσεις τις δυσκολίες και τις κακοτοπιές και το αποτέλεσμα είναι μόνο να ενισχύεις τη θλίψη σου, γιατί δεν σου έχουν μείνει αποθέματα για τίποτα καλό.

Πως μπορείς να είσαι χαρούμενη και ευτυχισμένη με ότι έχεις σε κάθε κατάσταση;

 

  •  Πρώτα απ΄όλα με την αποδοχή.

Σίγουρα ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος και υπάρχουν ένα κάρο δυσκολίες. Το πρώτο πράγμα που πρέπει λοιπόν να κάνεις, είναι να κάνεις ένα βήμα πίσω, να πάρεις μια βαθιά ανάσα και σταθείς για λίγο παρατηρώντας τη μεγάλη εικόνα. Έχει ψωφόκρυο και βρέχει άλλα υπάρχει κι ένας λαμπερός ήλιος εκεί έξω!!! Αποδέξου το.

Δεν μπορείς να αλλάξεις ότι σου συμβαίνει άλλα μπορείς να επιλέξεις  που θα στρέψεις την ενέργεια σου. Και όπως κάθε επιλογή έτσι και αυτή έχει αντίκτυπο στη ζωή τη δική σου αλλά και των γύρω σου.

Με την αποδοχή δεν σημαίνει ότι μένεις σε μια μίζερη κατάσταση και κλαις τη μοίρα σου. Αντιθέτως επιλέγεις να παλέψεις για το καλύτερο που μπορείς με ότι όπλα έχεις στα χέρια τη δεδομένη στιγμή. Επιλέγεις τη χαρά  και πολλή δουλειά με τον εαυτό σου για να βελτιώσεις όλα εκείνα που μπορείς να ελέγξεις.

Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σου κλέψει την χαρά χωρίς την συγκατάθεσή σου.

  • Κάνε την επιλογή της χαράς συνήθεια.

Δεν είναι καθόλου εύκολο όταν έχεις συνηθίσει να ζεις μέσα στη μαυρίλα ξαφνικά να στρέψεις την ενέργεια σου στο να ζεις με χαρά. Χρειάζεται κάποιο βηματισμό. Να τη χτίσεις λίγο λίγο. Με επανάληψη.
Δεν θα τα καταφέρεις εύκολα και γρήγορα. Χρειάζεται να εκπαιδεύσεις το νου σου.
Να κάνεις κάτι για αυτό καθημερινά.

 

Και είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν φορές που δε θα τα καταφέρνεις (πολλές!).  Και σε κάθε μία από αυτές τις στιγμές θα πρέπει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως ακόμη έχεις την ευκαιρία να επιλέξεις τη χαρά. Και να ξαναρχίζεις. Να κάνεις κάτι γι’αυτό, Τώρα. Και αν νιώθεις ότι δεν μπορείς, δεν πειράζει. Είναι μέρος της διαδικασίας κι αυτό.

Το αποδέχεσαι και δίνεις χρόνο στον εαυτό σου να ανασκουμπωθεί . Δεν εγκαταλείπεις την προσπάθεια. Το να εξασκηθούμε στη χαρά είναι δύσκολο αλλά η ανταμοιβή πιστέψτε με είναι μεγάλη.

Όλοι είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μία χαρούμενη και ευτυχισμένη ζωή ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα.
Όσο πιο πολύ προσπαθείς να επιλέγεις να ζεις με χαρά τόσο πιο πολύ μαθαίνεις να φροντίζεις τον εαυτό σου. Κράτα τα μαθήματα από τον πόνο που βίωσες και προχώρα. Και στην επόμενη δυσκολία που θα εμφανιστεί στο δρόμο σου, ξέρεις πια τι να κάνεις.
Είσαι προετοιμασμένη και πιο δυνατή με χαμόγελο στα χείλη και την πεποίθηση ότι όλα αργά η γρήγορα ξεπερνιούνται. Τα εμπόδια είναι μέρος του ταξιδιού.

  • Σταμάτα τη φλυαρία του νου.

Είναι σημαντικό να μην επιτρέπεις σ’αυτή τη φωνούλα μέσα στο κεφάλι σου να σου κλέβει τη χαρά. Η αρνητική αυτοκριτική έχει την τάση να μεγεθύνει τις ανησυχίες μας και να μειώνει την ευτυχία μας.
Αναμασά διαρκώς τα μεγάλα μας προβλήματα και παραβλέπει ότι όμορφο και αξιοθαύμαστο υπάρχει στη ζωή μας. Είναι η αιτία για όλο το άγχος που έχουμε συσσωρεύσει στη ζωή μας. Μας δημιουργεί φόβο και επηρεάζει τις αποφάσεις και τις πράξεις μας.

Είναι σίγουρο ότι η εσωτερική σου φωνή θα σε επισκεφτεί τη στιγμή που αποφασίζεις να κάνεις μια αλλαγή στη ζωή σου, γιατί στο νου μας δεν αρέσουν οι αλλαγές. Θα ακούσεις να σου λέει διάφορα ‘Δεν μπορώ. Βαριέμαι. Είναι πολύ δύσκολο. Δεν είναι αυτά για μένα. Ποιος τα πιστεύει αυτά. Δεν είμαι αρκετά καλή. Που πας ρε Καραμήτρο;’ Και άλλα τέτοια.

Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να ακούσεις προσεκτικά ότι έχει να σου πει και στη συνέχεια να της απαντήσεις. Σα να κάνεις μια κουβεντούλα με ένα φίλο και απλά διαφωνείτε.
Μπορεί να μην μπορώ τώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρω ποτέ.
Η δική μου η αλήθεια είναι άλλη!
Μπορεί να έχω πολλά προβλήματα και αποτυχίες αλλά θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να τα αντιμετωπίσω.”
Αν δεν έχεις τη συνήθεια να παρατηρείς την εσωτερική σου φωνή σε προτρέπω να ξεκινήσεις σήμερα κιόλας.

  • Νιώσε ευγνώμων

Έρευνες έχουν δείξει πως το να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας  καθημερινά για ότι υπάρχει στη ζωή μας επιδρά θετικά στην ψυχή και το σώμα μας. Αυξάνεται η προσοχή, η αποφασιστικότητα, η αισιοδοξία και η ενέργεια μας.

Οι περισσότεροι από μας έχουμε πολλούς λόγους για να χαρούμε στη ζωή μας ακόμη και αν δεν το πιστεύουμε. Ας κοιτάξουμε για λίγο τι υπάρχει γύρω μας , τα χαμόγελα των παιδιών μας, τον σύντροφο μας, το σπίτι μας, τους φίλους μας, τον ήλιο, ένα πιάτο φαγητό, ένα ποτήρι καθαρό νερό, μια βόλτα στην εξοχή, το ότι είμαστε ζωντανές…

Τίποτα από αυτά δεν είναι δεδομένο και όταν  το  συνειδητοποιήσεις αυτό τότε θα αναγνωρίσεις και την πραγματική αξία της ζωής. Όσο περισσότερο εστιάζεις σ’αυτά τόσο πιο ευτυχισμένη θα νιώθεις.Όμως και αυτό απαιτεί πρακτική. Καθημερινά.

Μια καλή ιδέα είναι να κρατάς ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Εμένα πλέον έχει μπει στη βραδινή μου ρουτίνα, πριν πλύνω τα δόντια μου να καταγράφω τρία πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων σήμερα.
Αυτή η απλή συνήθεια μου υπενθυμίζει πως ακόμη και η πιο δύσκολη μέρα είχε κάτι καλό να μου δώσει.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως αν κοιτάξω πίσω στη λίστα μου τα περισσότερα πράγματα για τα οποία ένιωσα ευγνωμοσύνη είναι δωρεάν.
Τελικά η χαρά είναι ανεκτίμητη και δεν αγοράζεται ούτε με τα χρήματα όλου του κόσμου.

Η χαρά είναι επιλογή
Θέλεις να υποστηρίξεις το Simple Happy;

♥Μπορείς να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram  και  Pinterest

♥Μοιράσου το άρθρο με κάποιον που πιστεύεις ότι μπορεί να τον ενδιαφέρει.

♥Κάνε τις αγορές σου από τους παρακάτω συνδέσμους:

Public.gr,   e-shop.gr Trelanemas.gr και   esmarket.gr

Κάνοντας τις αγορές σου από τους παραπάνω συνδέσμους  ένα μικρό μέρος των χρημάτων επιστρέφει στο Simplehappy.gr χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση για σένα.

What's Your Reaction?
Αγαπώ
3
Δεν είμαι σίγουρη
0
Ενθουσιασμένη
1
Μη ξεράσω...
0
Χαρούμενη
1

Simple Happy | Copyright © 2020.

ALL RIGHTS RESERVED.

Scroll To Top