Now Reading
Πάρε τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου, ακολουθώντας αυτά τα 8 βήματα

Πάρε τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου, ακολουθώντας αυτά τα 8 βήματα

Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου

Για πάρα πολύ καιρό αισθανόμουν πως κάτι δεν πάει καλά με τη ζωή μου. Πίστευα πως το να κάνω απλά καλύτερες επιλογές θα έκανε τη ζωή μου καλύτερη και θα κατάφερνα να γίνω ευτυχισμένη. Σπούδασα, έκανα κι ένα μεταπτυχιακό, παρακολουθούσα σεμινάρια για να αποκτήσω όλο και περισσότερες δεξιότητες, παντρεύτηκα ένα καλό παιδί, απέκτησα ένα παιδάκι, βρήκα και μια καλή δουλίτσα. Πολύ καλές επιλογές, δε λέω, αλλά τα πράγματα εξακολουθούσαν να μην πηγαίνουν καλά για μένα.

Δεν αρκούσε απλά να κάνω καλές επιλογές. Ξυπνούσα το πρωί και ένιωθα παγιδευμένη. Έσπρωχνα τον εαυτό μου να πάω στη δουλειά. Δεν προλάβαινα να κάνω όλα όσα ήθελα στο σπίτι. Δεν είχα χρόνο για τον εαυτό μου. Ξεχνούσα συνέχεια πράγματα. Θύμωνα με το παραμικρό.  Ένιωθα πως  είχα χάσει εντελώς τον έλεγχο και έψαχνα διακαώς να βρω με ποιόν τρόπο θα μπορούσα να πάρω τον έλεγχο της ζωής μου στα χέρια μου.

Μπορεί να μου πήρε χρόνο αλλά τελικά τα κατάφερα!
Σε αυτό το άρθρο θα σου δώσω τη μυστική συνταγή για να καταφέρεις και εσύ να πάρεις τον έλεγχο της δικής σου ζωής.

8 Βήματα για να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου

1. Μάθε τον εαυτό σου

Πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου;

– Πως αντιδράς όταν έχεις προβλήματα ή αγχώνεσαι;
– Τι φοβάσαι;
– Ποια είναι τα κίνητρά σου;
– Σε τι είσαι καλή ;
– Σε τι είσαι αδύναμη;
– Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αξίες για σένα;

Αν δεν είσαι σε θέση να απαντήσεις στα παραπάνω τότε θα πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να τα σκεφτείς και να δώσεις απαντήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις  να σχεδιάσεις πιο αποτελεσματικά τους στόχους σου.

2. Δες που βρίσκεσαι

Είσαι στο σωστό μονοπάτι;  Νιώθεις ότι όλα πάνε καλά για σένα;
Τι κάνεις για τον εαυτό σου; Διασκεδάζεις;
Έχεις καλές σχέσεις με τους γύρω σου;
Σε ευχαριστεί η δουλειά που κάνεις;
Ξυπνάς με όρεξη;
Είσαι υγιής;
Έχεις καλή φυσική κατάσταση;

Όταν αποφάσισα να περνώ περισσότερο χρόνο με την κόρη  μου και να παίζω πιο πολύ μαζί της κατάλαβα ότι δεν είχα καθόλου αντοχές και δεν μπορούσα με τίποτα να ακολουθήσω τους ρυθμούς της. Μου έλειπε η ενέργεια. Αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Η φυσική μου κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή.
Πώς θα έχω περισσότερη ενέργεια;
Τι πρέπει να κάνω;
Τι πρέπει να τρώω;

Γνωρίζοντας  τι είναι αυτό που δεν πάει καλά για σένα αυτή τη στιγμή θα ξέρεις που να εστιάσεις  για  να ξαναβρείς το δρόμο σου.

3. Επαναπροσδιόρισε την επιτυχία

Μήπως σκέφτεσαι και ορίζεις την επιτυχία εντός των ορίων που κάποιοι άλλοι σου βάλανε;  Έχεις αναρωτηθεί τι σημαίνει τελικά η καλή δουλειά για σένα; Να βγάζεις πολλά χρήματα; Να έχεις την ασφάλεια της μονιμότητας; Να αναπτυχθείς σε μία μεγάλη εταιρεία; Να έχεις ένα μεγάλο σπίτι και ένα ακριβό αυτοκίνητο; Ακόμη κι αν δουλεύεις υπερωρίες για να τα συντηρήσεις; Ακόμη κι αν θυσιάζεις την ψυχική σου υγεία;

Επανεξέτασε το τι είναι για σένα επιτυχία. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι τόσο καιρό κυνηγάς να πετύχεις σε κάτι χωρίς να είναι αυτό που πραγματικά θέλεις εσύ για τη ζωή σου. Σταμάτα να κυνηγάς την επιτυχία και ξεκίνα να κυνηγάς την ευτυχία. Στρέψε την ενέργειά σου στο πώς θα γίνεις χαρούμενη και όχι επιτυχημένη. Όσο πιο απλή είναι η ζωή σου τόσο πιο χαρούμενη θα είσαι.

4. Φτιάξε ένα σχέδιο

Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα να γράφεις ! Αν με ρωτήσεις πιο είναι το ένα και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κρατήσεις διαβάζοντας αυτό το άρθρο  θα σου πω το εξήςΔεν μπορείς να ελέγξεις ΤΙΠΟΤΑ αν δεν το καταγράψεις’.
Ξανά.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ,
ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙΣ.

Αν θες να πάρεις τη ζωή σου στα σοβαρά και να την κάνεις καλύτερη θα πρέπει να έχεις ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Γραμμένο. Δε θες χαρτί;  Χρησιμοποίησε το κινητό ή τον υπολογιστή σου, ό,τι σε βολεύει καλύτερα.

Δεν είναι ποτέ αργά για να σχεδιάσεις τη ζωή σου. Για την ακρίβεια η καλύτερη στιγμή είναι τώρα. Δημιούργησε το όραμά σου. Πώς θέλεις να είναι η ζωή σου σε μερικά χρόνια από τώρα; Πώς θέλεις να είσαι εσύ;
Γράψε τι θέλεις να καταφέρεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Βάλε στόχους.
Χώρισε τον χρόνο σε τρίμηνα. Τι θα κάνεις αυτόν τον μήνα;
Ποιες προτεραιότητες έχεις γι αυτή την εβδομάδα;
Τι θα κάνεις αύριο;

Είναι πολλά ε;  Γι’ αυτό είμαι εγώ εδώ! Φρόντισε να με ακολουθείς και θα τα κάνουμε παρέα. Από την αρχή.

5. Φτιάξε το  πρόγραμμα σου

Όταν αποφάσισα πάρω τη ζωή μου στα χέρια μου και να οργανώσω την ζωή μου συνειδητοποίησα ότι δεν θυμόμουν που είναι τα πράγματά μου, ξεχνούσα τι ήθελα να κάνω, δεν είχα πρόγραμμα. Αυτό ήταν πολύ ενοχλητικό και μου προκαλούσε πολύ άγχος.

Για να σχεδιάσεις τη ζωή σου απαιτεί από σένα να ακολουθείς ένα πρόγραμμα. Να αφιερώνεις ένα δεκάλεπτο κάθε βράδυ να σχεδιάζεις την επόμενη μέρα. Και να είσαι συνεπής με αυτό. Κάθε υποχρέωση που έχεις, ό,τι δουλειά για το σπίτι ή εκτός σπιτιού, ραντεβού ή επίσκεψη, ακόμη και κάποια υπόσχεση που έδωσες, κάτι που θες να ψάξεις, βάλ’ τα όλα στο πρόγραμμά σου. Ακόμη και τον χρόνο που θα αφιερώσεις στον εαυτό σου ή και κάποιες στιγμές χαλάρωσης. Βάλ’ τα κι αυτά στο πρόγραμμά σου. Γράψ΄ τα. Οργάνωσε τη μέρα σου όπως σε βολεύει.

Δεν θα καταφέρεις ποτέ να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου αν δεν μπορείς να βάλεις μια τάξη σε αυτά τα καθημερινά πράγματα. Ίσως πελαγώσεις λίγο στην αρχή αλλά μόλις σου γίνει συνήθεια θα δεις πόσο πιο χαλαρή θα είσαι και πόσο χρόνο θα βρίσκεις να κάνεις όλο και περισσότερα. Απλά ξεκίνα.

6. Ξεκαθάρισε και τακτοποίησε  τον χώρο σου

Ξεκίνα με κάτι. Ένα συρτάρι, ένα ντουλάπι, ένα καλαθάκι, την τσάντα σου, κάτι.  Αφιέρωσε ένα δεκάλεπτο. Σίγουρα μπορείς να βρεις 10 λεπτά μέσα στη μέρα σου. Και θα δεις ότι μόλις ξεκινήσεις θα βρεις  κι άλλο χρόνο. Αυτή η μικρή κίνηση θα σου δώσει ώθηση για περισσότερη δράση. Και φυσικά θα σε κάνει να αισθανθείς παραγωγική και περήφανη για τον εαυτό σου.

Είναι πολλές οι φορές που δεν έχω όρεξη να κάνω τίποτα. Και πιάνω να τακτοποιήσω κάτι μικρό. Πραγματικά δεν το έχω μετανιώσει ούτε μια φορά.

7. Κάνε κάτι για σένα.

Οι δουλειές και οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν ποτέ.  Ειδικά αν είσαι μαμά τότε ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει να βάζεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα. Μην παραμελείς τον εαυτό σου. Κανε κάτι που σε ευχαριστεί και σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Κάποιο χόμπι, κάποια δραστηριότητα, πλέξιμο, διάβασμα, οτιδήποτε είναι αυτό. Μη γεμίζεις τη μέρα σου μόνο με αυτά που ΠΡΕΠΕΙ κάνεις. Κάνε και κάτι που πραγματικά το ΘΕΛΕΙΣ.

Φτιάξε μια λίστα με όλα αυτά που σε ενδιαφέρουν και σε γεμίζουν και έπειτα ένα σχέδιο για να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι γι αυτό. Εγώ διάλεξα το Blogging. Ακόμη κι αν ποτέ δεν κερδίσω κάτι από αυτό, το αίσθημα της πληρότητας που νιώθω όταν πέσω για ύπνο και η όρεξη με την οποία ξυπνάω το πρωί, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

8. Σταμάτα τις δικαιολογίες

Ποιες δικαιολογίες λες καθημερινά στον εαυτό σου προκειμένου να μην κάνεις αυτά που πρέπει; Ότι δεν σου φτάνει ο χρόνος; Δεν προλαβαίνεις;  Ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή; Δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις;

Πρέπει να πάρεις την απόφαση να κάνεις ένα σχέδιο για τη ζωή σου. Για πολύ καιρό άφηνα τη ζωή μου να πηγαίνει με τον αυτόματο πιλότο. Και πάντα περίμενα να έρθει η στιγμή που θα νιώσω καλύτερα, που δεν θα έχω το παιδί στο σπίτι, που δεν θα έχω δουλειές, που, που, που…. Αλλά δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα. Όλο και κάτι θα υπάρχει και ποτέ δεν θα είσαι έτοιμη.

Πάρ’ το αλλιώς. Πρώτα σχεδιάζεις  και οργανώνεσαι και μετά βρίσκεις και χρόνο, προλαβαίνεις και τις δουλειές σου, νιώθεις και καλύτερα.  Γι’ αυτό σταμάτα τις δικαιολογίες και πάρε την απόφαση.

Θέλεις να υποστηρίξεις το Simple Happy;

♥Μπορείς να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram  και  Pinterest

♥Κάνε τις αγορές σου από τους παρακάτω συνδέσμους:

Public.gr,   e-shop.gr Trelanemas.gr και   esmarket.gr

Κάνοντας τις αγορές σου από τους παραπάνω συνδέσμους  ένα μικρό μέρος των χρημάτων επιστρέφει στο Simplehappy.gr χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση για σένα.

What's Your Reaction?
Αγαπώ
3
Δεν είμαι σίγουρη
0
Ενθουσιασμένη
0
Μη ξεράσω...
0
Χαρούμενη
0

Simple Happy | Copyright © 2020.

ALL RIGHTS RESERVED.

Scroll To Top