Now Reading
Πώς να βάλεις προτεραιότητες στη ζωή σου

Πώς να βάλεις προτεραιότητες στη ζωή σου

Πως να βάλω προτεραιότητες

Το να βάλεις προτεραιότητες δεν είναι και τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Πολλές φορές είχα στη λίστα μου ένα σωρό πράγματα που ήθελα να κάνω και πολύ ελεύθερο χρόνο γιατί δε δούλευα αλλά δεν μου περίσσευαν χρήματα για να τα κάνω. Άλλες φορές αντίστροφα, δούλευα και είχα χρήματα αλλά δε μου έμενε καθόλου χρόνος να ασχοληθώ με αυτά.  Ακούγεται λίγο αστείο αλλά είμαι σίγουρη ότι και εσύ θα το έχεις πάθει κάποια στιγμή στη ζωή σου. Το να έχεις στη διάθεσή σου και χρήματα αλλά και πολύ ελεύθερο χρόνο είναι κάτι σπάνιο να συμβεί την ίδια στιγμή.

Με ποιον τρόπο μπορείς να βρεις μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο;   Αν δεν γνωρίζεις τι είναι πιο σημαντικό για σένα μπορεί να σου φεύγουν χρήματα άλλα και πολλές ώρες άσκοπα χωρίς να το καταλάβεις. Βάζοντας προτεραιότητες θα είσαι σε θέση να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στο χρόνο σου και τα χρήματα σου.

Πως να βάλεις προτεραιότητες

1. Βρες τι ΔΕΝ είναι σημαντικό

Είναι πολύ πιο εύκολο να αποφασίσεις πρώτα τι  Δεν είναι σημαντικό για σένα. Ξεκίνα από τη ντουλάπα σου για παράδειγμα. Τι είναι πιο σημαντικό για σένα, να είσαι άνετη ή να είσαι μέσα στη μόδα; Πόσες φορές μέσα στην εβδομάδα βγαίνεις βράδυ για ποτό ή βρίσκεσαι σε Events;  Χρειάζεται να ξοδεύεις πολλά χρήματα για να έχεις καλά ρούχα; Μην μπαίνεις στον πειρασμό να αγοράζεις ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ μόνο και μόνο επειδή είναι η τελευταία λέξη της μόδας, ενώ έχεις ήδη αρκετά και ξέρεις ότι δεν θα τα βάλεις και πολλές φορές. Επένδυσε σε λίγα άνετα και διαχρονικά κομμάτια που δεν θα τα φορέσεις ελάχιστες φορές αλλά θα τα ευχαριστηθείς.

Απέφευγε να  να ψωνίζεις με κριτήριο το τι είναι στη μόδα.  Δεν αναφέρομαι μόνο στα ρούχα. Εφάρμοσε τον κανόνα της διαχρονικότητας και σε οτιδήποτε άλλο πρόκειται να αγοράσεις. Στα έπιπλα, στα διακοσμητικά, στα σεντόνια, στα πιάτα, σε ό,τι αγοράζεις για το σπίτι. Ειδικά για τα πιο ακριβά πράγματα επέλεξε μονόχρωμα λευκά, μαύρα ή γήινα χρώματα που δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα.

Έχω έναν πορτοκαλί σκούρο καναπέ που κάποτε ήταν της μόδας . Πάει πέρασε η μόδα και τώρα δεν μου αρέσει πια. Δεν ξέρω τι να κάνω. Ο καναπές δεν πάλιωσε ακόμη και τα χρήματα δεν περισσεύουν για να τον αλλάξω έτσι απλά επειδή έφυγε από τη μόδα. Ενώ αν ήταν κάποιο άλλο χρώμα, που δεν φεύγει από τη μόδα, δεν θα σκεφτόμουν να τον αλλάξω τώρα.

Αν κάτι σου αρέσει τόσο πολύ και θέλεις να το αγοράσεις  ακόμη και αν γνωρίζεις ότι είναι λίγα τα ψωμιά του, τότε προσπάθησε να το βρεις σε μια καλή τιμή για να μην βρεθείς εκτός προϋπολογισμού.

2. Φρόντισε να είσαι υγιής και να έχεις ενέργεια

Η υγεία σου είναι ότι πιο πολύτιμο έχεις και αν δεν την έχεις βάλει ακόμη στις προτεραιότητες σου θα πρέπει να το κάνεις οπωσδήποτε. Κάνε ότι χρειάζεται για να είσαι υγιής και να μεγιστοποιήσεις την ενέργεια σου. Οι ειδικοί μας λένε πως είναι προτιμότερο να εστιάσουμε στην διαχείριση της ενέργειάς μας παρά στη διαχείριση του χρόνου. Αν ξυπνάς το πρωί και νιώθεις κουρασμένη και γυρνώντας από τη δουλειά σέρνεσαι είναι λογικό να μην έχεις καμία όρεξη να κάνεις το οτιδήποτε.

Τρως υγιεινά γεύματα και σνακ; Αν όχι τότε χρησιμοποίησε το μενού της εβδομάδας, σχεδίασε τα γεύματα σου και αφιέρωσε ένα απόγευμα μέσα στην εβδομάδα σου για να προετοιμάσεις υγιεινά γεύματα για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Οργάνωσε και προετοίμασε τι θα φας και  εκτός από το ότι θα κάνεις καλό στην υγεία σου θα γλιτώσεις και χρόνο και  χρήματα.

3. Διέθεσε έξυπνα το χρόνο σου

Αν πιστεύεις ότι δε σου φτάνει ο χρόνος να προετοιμάσεις για παράδειγμα τα γεύματα της εβδομάδας τότε κόψε λίγο από την τηλεόραση ή τα social media.  Σίγουρα μπορείς να βρεις ένα τριωρακι μέσα στην εβδομάδα. Σκέψου έξυπνα πως θα διαθέσεις το χρόνο σου. Η τηλεόραση και το χάζεμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τεράστια σπατάλη χρόνου. Τα ανοίγεις για λίγο και καταλήγεις να κολλάς με τις ώρες.

Είτε έχεις προτεραιότητα να οργανωθείς, είτε να αποκτήσεις νέες δεξιότητες και να αυξήσεις το εισόδημά σου, θα πρέπει να το πάρεις σοβαρά και να κλείσεις τηλεόραση και Facebook. Μη σπαταλάς το χρόνο σου σε πράγματα που δεν είναι σημαντικά και δεν είναι είναι στις προτεραιότητές σου. Ακόμη και αν θες να δεις την αγαπημένη σου σειρά προσπάθησε να μην αφήσεις αυτό τον χρόνο να χαθεί. Μπορείς ταυτόχρονα να πιάσεις να σιδερώσεις τα ρούχα που κοντεύουν να γίνουν βουνό ή να ράψεις κάτι να φεύγει από τις εκκρεμότητες.

Ποιες προτεραιότητες έχεις για τη ζωή σου;

Τι είναι αυτό που θα ήθελες περισσότερο;

-Να περνάς περισσότερο χρόνο με το παιδί σου;
-Να βελτιώσεις τη διατροφή σου;
-Να οργανώσεις το σπίτι σου;
-Να ξεκινήσεις ένα νέο πρότζεκτ;
-Να κάνεις περισσότερα ταξίδια;
-Να βρεις μια νέα δουλειά;

Ίσως κουραστείς να το ακούς αλλά θα στο ξαναπώ. Πάρε μολύβι και χαρτί και γραψ’ τα. Κάνε μια λίστα.

Αφού καταλήξεις στο ποιες είναι οι προτεραιότητές σου στρέψε την ενέργεια σου προς αυτές . Πριν δώσεις χρήματα για κάτι τσέκαρε ότι είναι στις προτεραιότητές σου. Μην σπαταλάς το χρόνο σου σε οτιδήποτε σε πάει ένα βήμα πιο μακριά από τους στόχους σου και δεν σε εξυπηρετεί.

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξεις να ξοδέψεις το χρόνο και τα χρήματά σου θα καθορίσει τελικά το αν θα καταφέρεις να πετύχεις όλα αυτά που ονειρεύεσαι. Με το να έχεις σαφείς, γραμμένες προτεραιότητες είναι πολύ πιο εύκολο να αποφασίσεις τι θα κάνεις σε κάθε περίπτωση.

Για παράδειγμα σχεδόν κάθε απόγευμα ο άντρας μου παίρνει την κόρη μου και πάνε για μπάνιο. Είναι πολλές οι φορές που μου παραπονιέται ότι δεν ακολουθώ. Ωστόσο κοιτάζοντας τη λίστα μου αυτή στη στιγμή έχω στις προτεραιότητες μου να είμαι συνεπής με το blog μου. Και μη σκεφτείς ούτε στιγμή ότι το να περνώ χρόνο με τον άντρα και το παιδί μου είναι πιο κάτω από το blog στη λίστα με τις προτεραιότητές μου. Σε καμία περίπτωση. Όμως βρίσκω μια ισορροπία. Κάποιες μέρες θα ακολουθήσω, κάποιες θα πάω για μια γρήγορη βουτιά και θα γυρίσω σπίτι (η παραλία είναι απέναντι από το σπίτι μας) κάποιες δεν θα πάω καθόλου.

Μοιράζω τον χρόνο μου βάση της λίστα μου. Και είναι σημαντικό μέσα σε αυτή να υπάρχουν και πράγματα που θέλω για τον εαυτό μου. Σίγουρα είναι πιο διασκεδαστικό να πάω κάθε μέρα για μπάνιο αλλά έχω κι άλλους στόχους που  θέλω να πετύχω και θα πρέπει να τους δώσω χρόνο. Και το τι απόφαση θα πάρω κάθε στιγμή επηρεάζει τις πιθανότητες που έχω να τους πετύχω.

Το πως λοιπόν θα ξοδέψεις το χρόνο ή τα χρήματά σου με βάση τις προτεραιότητές σου, σου δίνουν τη δυνατότητα να τα εκτιμήσεις σωστά και να τα διαθέσεις σε ό,τι θα σε πάει ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σου.

Θέλεις να υποστηρίξεις το Simple Happy;

♥Μπορείς να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram  και  Pinterest

♥Μοιράσου το άρθρο με κάποιον που πιστεύεις ότι μπορεί να τον ενδιαφέρει.

♥Κάνε τις αγορές σου από τους παρακάτω συνδέσμους:

Public.gr,   e-shop.gr Trelanemas.gr και   esmarket.gr

Κάνοντας τις αγορές σου από τους παραπάνω συνδέσμους  ένα μικρό μέρος των χρημάτων επιστρέφει στο Simplehappy.gr χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση για σένα.

What's Your Reaction?
Αγαπώ
3
Δεν είμαι σίγουρη
0
Ενθουσιασμένη
1
Μη ξεράσω...
0
Χαρούμενη
0

Simple Happy | Copyright © 2020.

ALL RIGHTS RESERVED.

Scroll To Top