Now Reading
Πως να ψωνίζεις έξυπνα και να κάνεις οικονομία

Πως να ψωνίζεις έξυπνα και να κάνεις οικονομία

Αν είσαι εσύ αυτή που έχεις αναλάβει τα ψώνια του σπιτιού, τότε φαντάζομαι πως θα έχεις καταλάβει πόσο εύκολο είναι να γεμίσεις το καρότσι σου με ένα κάρο πράγματα που δεν υπήρχαν στη λίστα σου και ίσως να μην  χρειάζεσαι καν. Βάζοντας ορισμένες νέες συνήθειες στη ζωή σου, μπορείς να μειώσεις τον προϋπολογισμό σου για τα ψώνια του σπιτιού και έτσι να εξοικονομήσεις χρήματα με τα οποία θα μπορούσες ίσως να καλύψεις κάποιο χρέος, να βάλεις επιτέλους συνδρομή Netflix, που τόσο καιρό αναβάλλεις ή να διαθέσεις για κάποιο άλλο στόχο σου.

Δεν χρειάζεται να ξοδεύεις μια περιουσία στα σούπερ μάρκετ και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχεις αυτό. Παρακάτω θα διαβάσεις μερικούς από αυτούς που ακολουθώ εγώ για να μειώσω τα έξοδα για τα ψώνια.

Πώς να κάνεις οικονομία στα ψώνια

-Προγραμμάτισε τα γεύματα

Οργάνωσε το μενού της εβδομάδας. Μπορείς να αφιερώσεις δυο σελίδες, στην ατζέντα που οργανώνεις το πρόγραμμά σου, για να σχεδιάζεις στο τέλος κάθε εβδομάδας, τι θα φάτε την επόμενη.
Αν δεν έχεις ατζέντα, μπορείς να εκτυπώσεις μια λίστα και να την κρατάς κάπου στην κουζίνα σου.

Στη συνέχεια δες τι υλικά θα χρειαστείς και συμπλήρωσέ τα στη λίστα με τα ψώνια σου. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις τον έλεγχο των προμηθειών σου και δεν θα αγοράζεις τρόφιμα που δεν θα προλάβεις να καταναλώσεις πριν χαλάσουν.

-Τσέκαρε τα ντουλάπια και το ψυγείο

Πριν σχεδιάσεις τι θα φάτε την επόμενη εβδομάδα, κάνε έναν έλεγχο να δεις τι υπάρχει ήδη μέσα στα ντουλάπια και το ψυγείο σου. Οργάνωσε τα γεύματα με βάση τα υλικά που σου έχουν απομείνει. Αν για παράδειγμα έχεις μια ανοιγμένη σάλτσα στο ψυγείο ή κοντεύουν να χαλάσουν οι πιπεριές, τότε θα πρέπει να καταναλωθούν άμεσα για να μην καταλήξουν στα σκουπίδια. Βάλε για πρώτο γεύμα της εβδομάδας μια ωραιότατη μακαρονάδα με σάλτσα.

Το να κρατάς αποθήκη τροφίμων , δεν είναι και τόσο καλή τακτική, αφενός γιατί όλα τα τρόφιμα που «στοκάρεις» σου πιάνουν χώρο και αφετέρου γιατί μπορείς εύκολα να χάσεις τον έλεγχο με τις ημερομηνίες λήξης, με αποτέλεσμα να πετάς πράγματα. Μην αγοράζεις περισσότερα από όσα χρειάζεσαι. Η εποχή της καραντίνας πέρασε.

-Πήγαινε για ψώνια μια φορά την εβδομάδα

Προγραμμάτισε να πηγαίνεις για ψώνια μόνο μια φορά την εβδομάδα. Σκέψου πόσες παρορμητικές αγορές θα αποφύγεις εάν ελαττώσεις τις επισκέψεις σου στο σούπερ μάρκετ. Επιπλέον θα κάνεις οικονομία και σε βενζίνη αν περιορίσεις τα πήγαινε έλα.  Όσο μειώνεις την συχνότητα που πας για ψώνια τόσο αυξάνεται το ποσό που εξοικονομείς.

-Μείνε πιστή στη λίστα σου

Είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να μην βγαίνεις εκτός προϋπολογισμού και να κάνεις οικονομία. Φτιάξε τη δική σου λίστα με τα ψώνια που χρειάζεσαι και πάρ’ την μαζί σου όταν πας να ψωνίσεις. Όταν φτάσεις στο σούπερ μάρκετ, αντί να χαζεύεις δεξιά και αριστερά στα ράφια, συμβουλέψου τη λίστα σου και ακολούθα την πιστά.

-Κυνήγα τις προσφορές

Επιλέγεις να ψωνίζεις πάντα από το ίδιο σούπερ μάρκετ επειδή είναι το πιο κοντινό ή σε βολεύει καλύτερα; Έχεις σκεφτεί πως αν μετακινηθείς ένα ή δύο χιλιόμετρα  παραπέρα μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα; Αφιέρωσε λίγο χρόνο να ελέγξεις τις προσφορές της τρέχουσας εβδομάδας για τα πιο κοντινά στο σπίτι σου σούπερ μάρκετ και επωφελήσου από αυτές.

Αν αυτή τη βδομάδα έχεις να πάρεις απορρυπαντικά και χαρτικά, σύγκρινε τις τιμές που θα βρεις στα εβδομαδιαία διαφημιστικά έντυπα και επέλεξε έξυπνα. Ίσως να σου φαίνεται χάσιμο χρόνου να κάθεσαι μισή ώρα να κάνεις αυτή τη δουλειά, αλλά αν από τις προσφορές καταφέρεις να εξοικονομήσεις έστω και 15 Ευρώ, τότε σε ρωτώ: ‘Βγάζεις από τη δουλειά σου 15 Ευρώ σε μισή ώρα;’.
Εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι ποτέ μου να είχα τέτοιο εισόδημα.

Για σκέψου το λίγο καλύτερα… Μήπως τελικά αξίζει τον κόπο;

-Χρησιμοποίησε ότι αγοράζεις

Μην αφήνεις τα τρόφιμα να χαλάνε. Παρατήρησε ποια προϊόντα είναι αυτά που πετάς πιο συχνά και φρόντισε να αγοράζεις λιγότερα από αυτά. Αν πολλές φορές σου συμβαίνει να πετάς τυριά και ατλαντικά γιατί δεν προλάβατε να τα καταναλώσετε και χάλασαν, τότε την επόμενη φορά αγόρασε 10 φέτες γαλοπούλα αντί για 15. Αν σου χαλάνε οι ντομάτες, αγόραζε λιγότερες. Αν σου περισσεύουν τα όσπρια, γιατί κανείς στο σπίτι δεν θέλει να φάει και δεύτερο πιάτο, μαγείρεψε το μισό πακέτο.

Μια καλή ιδέα είναι να τα μαγειρεύεις και αυτά που περισσεύουν να τα αποθηκεύεις σε ταπεράκι στην κατάψυξη για να τα φάτε την άλλη εβδομάδα. Υπάρχουν πολλά φαγητά που διατηρούνται στην κατάψυξη μαγειρεμένα. Μην κάνεις σπατάλες. Δες το και αλλιώς. Κάθε τρόφιμο που χαλάει είναι ένα ευρώ που μόλις πέταξες.

-Επισκέψου τη λαϊκή αγορά

Όλοι γνωρίζουμε πως τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Βάλε στη διατροφή σου όσα περισσότερα από αυτά μπορείς και προτίμησε τα πιο φρέσκα. Και πού θα τα βρεις; Μα στη λαϊκή αγορά φυσικά! Ένα μαρούλι που θα πάρεις από τον πάγκο της λαϊκής θα είναι πολύ πιο γευστικό και φρέσκο από αυτό που θα βρεις στο ψυγείο του σούπερ μάρκετ. Και σχεδόν πάντα είναι  πιο οικονομικό.

Εάν ωστόσο έχεις παρατηρήσει ότι στο σούπερ μάρκετ μπορείς να βρεις πιο οικονομικά προϊόντα μαναβικής, τότε θα σε συμβούλευα να επισκεφτείς τη λαϊκή αγορά λίγο πριν τελειώσει. Κανείς παραγωγός δεν θέλει να γυρίσει σπίτι του με την καρότσα του γεμάτη. Αυτή ακριβώς την ώρα πριν το μάζεμα, θα βρεις τρελές προσφορές.

-Κοίτα λίγο πιο χαμηλά

Εάν έχεις κάποια επαφή με το μάρκετινγκ θα γνωρίζεις πολύ καλά αυτά τα κόλπα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πιο ακριβά ή πιο δημοφιλή προϊόντα βρίσκονται τοποθετημένα στο επίπεδο των ματιών μας. Προϊόντα με πιο προσιτές τιμές βρίσκονται συνήθως στα ψηλότερα ή πιο χαμηλά ράφια.
Θα βρεις πολλά προϊόντα που  να καλύπτουν τις ανάγκες σου, αξιόλογης ποιότητας και σε χαμηλότερη τιμή, αρκεί να αγνοήσεις αυτά τρικ και να ρίξεις λίγο το βλέμμα σου χαμηλά.

-Κάνε σύμμαχο την κατάψυξη

Πόσες φορές σου έχει τύχει να μην έχει περισσέψει φαγητό για το βράδυ ή να μην έχεις και πολύ  χρόνο να μαγειρέψεις και να καταλήγεις στην εύκολη λύση του delivery; Φρόντισε όταν συμπληρώνεις τη λίστα με τα ψώνια σου να σκεφτείς και για αυτές τις περιπτώσεις.
Προμηθεύσου με υλικά που μπορείς να έχεις στην κατάψυξή σου για κάποια τέτοια βράδια. Τρόφιμα όπως σφολιατοειδή και κατεψυγμένες πίτσες ή ανάμεικτα λαχανικά, που μπορείς εύκολα να ετοιμάσεις μέσα σε ένα εικοσάλεπτο, είναι έξυπνο να υπάρχουν πάντα στην κατάψυξη.

Στην κατάψυξη επίσης μπορούν να διατηρηθούν πολλά φρούτα και λαχανικά έως και τρεις φορές περισσότερο. Εάν προτιμάς πιο υγιεινα γεύματα, μπορείς την ημέρα που αγοράζεις τη μαναβική σου, να πλένεις και να κόβεις τα λαχανικά σου και να τα αποθηκεύεις στην κατάψυξη σε σακουλάκια ή τάπερ. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα φρούτα τα οποία γίνονται νοστιμότατα smoothies.

-Φρούτα και λαχανικά… στον καιρό τους

«Κάθε πράμα στον καιρό του»μας λέγαν οι παππούδες μας και σίγουρα όλο και κάτι παραπάνω θα ήξεραν. Κράτα κάπου μια λίστα με τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής και προτίμησέ τα.

Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσεις όλα τα άλλα φρούτα και λαχανικά από το τραπέζι σου, προσπάθησε όσο μπορείς, να ακολουθείς αυτόν τον κανόνα. Το να τρως βερίκοκα στα μέσα του χειμώνα, εκτός από το ότι δεν θα έχουν την ίδια ωραία γεύση, που θα έχουν αυτά που είναι ‘εποχής’, θα σου κοστίσουν διπλά και τρίδιπλα.

-Τρώγε λιγότερο κρέας

Δεν είμαι καθόλου φαν του κρέατος για πολλούς και διάφορους λόγους που θα αναλύσω ίσως σε κάποιο άλλο άρθρο. Ιδανικά θα σου έλεγα κόψε το κρέας, αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο όταν πρόκειται να ετοιμάζεις καθημερινά γεύματα για όλη την οικογένεια. Ο άντρας μου, αν το φαγητό δεν έχει κρέας, θεωρεί ότι δεν μπορεί να χορτάσει. Και μια ώρα μετά το φαγητό ψάχνει να βρει τι άλλο θα φάει γιατί ξαναπεινάει. Οπότε αν ανήκεις και συ σε αυτή την κατηγορία φαντάζομαι, όπως και εγώ, θα είσαι αναγκασμένη να τα μαγειρεύεις και να τα έχεις στο τραπέζι σου.

Προσπάθησε τουλάχιστον να περιορίσεις σε τρία ή τέσσερα την εβδομάδα, το πολύ, τα γεύματα που περιέχουν κρέας. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνεις καλό και στην υγεία σου αλλά και στην τσέπη σου, καθώς τα κρεατικά κοστίζουν ακριβά.

-Κάνε συμφωνία με τους συνοδούς σου

Εντάξει, καταλαβαίνω ότι δεν είναι και τόσο διασκεδαστικό να πας μόνη σου για ψώνια και τις περισσότερες φορές πας με τον σύζυγο και τα παιδιά. Λογικό είναι τα παιδιά να ενθουσιάζονται με όλα αυτά τα λιγουρευτά σνακ που βλέπουν στα ράφια του σούπερ μάρκετ και πολλές φορές γίνονται τόσο επίμονα που σε φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση.

Στην περίπτωσή μου δεν είμαι σίγουρη ότι ο άντρας μου είναι πιο εγκρατής από το παιδί μου. Γι αυτό και πολλές φορές προτιμώ να πηγαίνω για ψώνια μόνη. Όταν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, κάνε μια συζήτηση μαζί τους και συμφωνήστε ότι δεν μπορούν πια να προσθέτουν αλόγιστα πράγματα στο καρότσι που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα σας. Θέστε το όριο «Μόνο ένα αντικείμενο ο καθένας» και τηρήστε το.

-Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες

Εκτός από τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος μπορείς να μειώσεις και τα χρήματα που ξοδεύεις στα σούπερ μάρκετ, βάζοντας δυναμικά στη ζωή σου την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα. Σήμερα οι πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ, χρεώνονται 9 λεπτά η μία, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί στο κοντινό μέλλον.
«Μα καλά θα μετράμε και τα λεπτά τώρα;» θα μπορούσες να σκεφτείς. Αλλά εδώ μιλάμε για οικονομία. Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι.

Αν σκεφτείς ότι για τα ψώνια της εβδομάδας θα χρειαστείς κατά μέσο όρο 5 σακούλες , τότε 5×0,09=0,45. Άρα 45 λεπτά την εβδομάδα. Ένα έτος έχει 52 εβδομάδες, επί τα 45 λεπτά, μας κάνει  23,4 Ευρώ.  Γιατί να μην δώσεις αυτά τα χρήματα να πάρεις, για παράδειγμα, εκείνη την σιδερώστρα που όλο λες ότι θες να αγοράσεις αλλά δεν σου περισσεύουν τα χρήματα;

Τι περιμένεις λοιπόν; Τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Δοκίμασε, αν όχι όλα, κάποια από όσα διάβασες σ’ αυτό το άρθρο και θα εκπλαγείς από το πόσα χρήματα μπορούν να μένουν στο πορτοφόλι σου!

Θέλεις να υποστηρίξεις το Simple Happy;

♥Μπορείς να με ακολουθήσεις σε Facebook, Instagram  και  Pinterest

♥Μοιράσου το άρθρο με κάποιον που πιστεύεις ότι μπορεί να τον ενδιαφέρει.

♥Κάνε τις αγορές σου από τους παρακάτω συνδέσμους:

Public.gr,   e-shop.gr Trelanemas.gr και   esmarket.gr

Κάνοντας τις αγορές σου από τους παραπάνω συνδέσμους  ένα μικρό μέρος των χρημάτων επιστρέφει στο Simplehappy.gr χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση για σένα.

What's Your Reaction?
Αγαπώ
2
Δεν είμαι σίγουρη
0
Ενθουσιασμένη
0
Μη ξεράσω...
0
Χαρούμενη
0

Simple Happy | Copyright © 2020.

ALL RIGHTS RESERVED.

Scroll To Top